Bakkie TROTS

In 2018 kreeg Studio i focus de vraag om mee te denken over een product op basis van de reststromen van een maatschappelijke buitenwerkplaats net buiten Rotterdam. Zij zochten een productieproces waarin, met gebruik van restmateriaal, een concreet, hoogwaardig product gemaakt kon worden. Door omstandigheden kon de buitenwerkplaats niet doorgaan met de ontwikkelingen, waarna wij zelfstandig met dit vraagstuk verder zijn gegaan. 

We stelden onszelf de vraag: Kunnen we een product ontwerpen waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt met trots en plezier aan kunnen werken en waarbij ze met lokale middelen en op een laagdrempelige manier een ambacht kunnen leren?

 

‘Ons doel is om binnen twee jaar de hele productie te laten maken door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.’

 

Vanuit onze liefde voor de stad ontstond het idee om materiaal uit de grond te gebruiken om daar keramieken kopjes van te maken. Het drinken uit een kopje van eigen bodem biedt de mogelijkheid de stad letterlijk en figuurlijk vast te houden en te omarmen. Een product waar je met plezier aan werkt en met een eindresultaat waar je van kan genieten en trots op kunt zijn: een Bakkie Trots dus!

Sinds die start in 2018 hebben we een mooi hoogwaardig product kunnen realiseren, een echt Bakkie Trots. Inmiddels hebben we voor twee mensen een werkervaringsplek kunnen realiseren. Ons doel is om binnen twee jaar de hele productie te laten maken door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Uiteraard blijft Studio i focus wel betrokken bij de verdere ontwikkelingen van het project.

 

Het project bestaat, net als de grond waarin we graven, uit meerdere lagen. Dit is te lezen op de website: