Back To My Roots

De natuur verandert, reageert en past zich aan. Wij mensen zetten de natuur graag naar ons hand, om land te maken waar we kunnen wonen, werken of recreëren. We zijn ons vaak niet bewust van de gevolgen van onze ingrepen in de natuur. Dit is zijn de gedachten achter het kunstwerk dat ik voor StrandLAB mocht maken. 

StrandLAB is gelegen aan het IJmeer in Almere, zij versterken de culturele uitstraling van Almere doormiddel van kunst, duurzaamheid en ondernemerschap. Mijn eigen roots liggen in Almere. Mijn eerste vijf levensjaren woonde ik met mijn ouders en broer in Almere Buiten. Inmiddels woon en werk ik in Rotterdam, maar voel ik me nog steeds sterk verbonden met Almere. De plekken waar je op leeft zorgen er volgens mij – bewust en onbewust – voor dat je leven kleur krijgt. In Back To My Roots ga ik terug naar Almere en geef ik – letterlijk en figuurlijk – kleur aan die plek.

Om te beginnen heb ik samen met stads ecoloog Ton de vegetatie in het gebied onderzocht. Welke planten inheems zijn en welke zijn er in de loop van de tijd bijgekomen. Zo groeide er veel brandnetel, berenklauw, bramen en nog vele meer. Met wildpluk van deze planten ben ik vervolgens garens van Almeerse schapenwol gaan verven. Dat leverde een prachtig kleuren palette op om een wandkleed mee te tuften. Om te komen tot een ontwerp, heb ik samen met enkele deelnemers uit de omgeving een workshop gedaan. We stelde onszelf hierbij een aantal vragen: Wat zou er gebeuren als we het landschap met rust laten en de natuur zijn gang laten gaan? Waarom willen wij mensen de overhand hebben? Hoe flexibel zijn wij mensen en hoe flexibel is de natuur? Mijn persoonlijke conclusie is dat het belangrijk is dat we blijven meebewegen met de natuur. Ik wilde dat verbeelden in een helder ontwerp, toegankelijk voor een groot publiek, dat bovenstaande vragen verbeeld en uitnodigt tot discussie.

Voor Back To My Roots heb ik mijzelf leren tuften, ik houd ervan om nieuwe ambachtelijke technieken te leren. Het resultaat mag er zijn: een kleurrijk grootformaat wandkleed, geverfd met 100% lokale planten en gemaakt van Almeers schapenwol. 

Wie heeft de overhand? 

Product

Product

Date