Museum Beelden aan Zee

Museum Beelden aan Zee zet zich naast het zijn van een museum ook in voor educatie. De ruimte die ze voorheen gebruikte, was eigenlijk te klein en wat weg gestopt. Daarom besloten ze dat het tijd was om een tentoonstellingsruimte tijdelijk (periode van 3 jaar) om te toveren tot nieuwe educatie ruimte.
Beelden aan zee werd in 1994 gesticht door een echtpaar en is het enige museum in Nederland dat zich richt op moderne en hedendaagse (inter)nationale beeldhouwkunst.
Buro van Wieren werd benaderd of hij hiervoor iets kon betekenden en betrok studio i focus en meubelmakerij Ernst Sluijter bij het maken van de plannen. Na enkele pitch momenten werd ons ontwerp geselecteerd voor de uitvoering.
Zaal Zuid moest veranderen van tentoonstellingsruimte naar een ruimte waar plek is voor bezoekers om even tot rust te komen, een plek voor een kopje koffie of thee en het belangrijkste een plek om te knutselen of workshops te geven. Als laatste moest er ook een residentie werkplek komen voor een bekende kunstenaar.
Binnen het ontwerp stond voor mij de functionaliteit van de ruimte voorop maar vond ik het ook belangrijk dat het interieur aansloot bij het bestaand architectuur. Zodat architectuur en interieur samen komen. Het interieur moest duidelijke onderscheid tussen de functies maken, toegankelijke en huiselijk zijn maar wel met een museale uitstraling. 
Voor ons is het een ruimte geworden waar bezoekers worden geïnspireerd en kunnen werken aan hun eigen kunstwerken.

Client

Museum Beelden aan Zee

Date